Poznaj pasjonatów tworzących doskonałe smaki oraz atmosferę
Paweł Spodzieja
Poznajcie Pawła!
Szef kuchni Restauracji Rynek to nie tylko doświadczony kucharz, ale również miłośnik wędkarstwa. Każdą wolną chwilę stara się spędzać nad wodą, w ciszy relaksując się po intensywnych dniach pracy. Oczkiem w głowie Pawła jest jego syn; liczy na to, że w przyszłości będą mogli wspólnie dzielić pasję do spędzania czasu na łonie przyrody, rozmawiając, wędkując, a potem swoje zdobycze przygotowując w kuchni w azjatyckim stylu. Jak sam twierdzi, jest to perfekcyjne połączenie pasji do gotowania i fascynacji przyrodą.
W kuchni Pawła nie istnieje jedna ulubiona potrawa; zakochał się jednak w kuchni azjatyckiej, której elementy stara się wprowadzać do gastronomicznych kreacji w domu. Podczas licznych podróży miał okazję skosztować wielu niezwykłych i egzotycznych dań, które dla Europejczyka mogą wydawać się zaskakujące, a nawet dziwne.
Paweł stroni od mocnych alkoholi, wieczorami preferuje relaks przy dobrym piwie, zwłaszcza z browarów rzemieślniczych. To dla niego czas na oderwanie się od codziennego zgiełku i cieszenie się chwilą wtedy, gdy nie ma możliwości oddania się swojej wędkarskiej pasji.
Dla Pawła w pracy najważniejszy jest smak i prezentacja dań, a w domu bliskość z rodziną i wspólne spędzanie czasu na łonie natury. To dlatego na swoim Instagramie chętnie dzieli się przygotowanymi potrawami, zdjęciami ze wspólnych wycieczek i - rzecz jasna - nie brakuje tam też zdjęć wędkarskich osiągnięć i rekordów.
Dominika Idziak
Poznajcie Dominikę!
Nasza menadżerka Restauracji Rynek kocha to, co robi w świecie gastronomii i hotelarstwa, a największą satysfakcję sprawiają jej zadowoleni i uśmiechnięci goście. Pasjonuje się również podróżami - zarówno tymi małymi, jak i dużymi. W planach na najbliższe lata ma naukę języka włoskiego oraz przeprowadzkę do Toskanii.
Dominika nie ma jednej ulubionej potrawy, nie wyobraża sobie jednak życia bez dań kuchni śródziemnomorskiej i na dodatek twierdzi że słodycze mogą nie istnieć, tak długo jak dostępne będą tatar i ogórki kiszone. Ma za to ulubiony dodatek - majonez. W odwiecznej rywalizacji między Winiarami a Kieleckim zawsze opowiada się po stronie tych pierwszych. Jej ulubionym drinkiem jest Dirty Martini - zawsze idealnie zbalansowany i pełen charakteru, po prostu perfekcyjny.
Dominika podzieliła swój czas relaksu na dwie sfery: fizyczną i mentalną. Gdy szuka adrenaliny, wybiera sporty zimowe, spośród których prym wiedzie narciarstwo, natomiast dla uspokojenia umysłu i duszy praktykuje jogę oraz medytację pozwalające się wyciszyć. Każdą wolną chwilę stara się też spędzać na łonie natury z najbliższymi.
Martyna Stanisławska
Poznajcie Martynę!
Największą pasją i jednocześnie konikiem Martyny jest organizacja przyjęć, a na jej wsparcie w tej kwestii może liczyć każdy znajomy, kolega i przyjaciel. Zamiłowanie do organizowania prawdziwie magicznych wydarzeń skłoniło ją do udziału w kursach; chce poszerzyć już imponującą wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie.
Martyna ma słabość do śniadań na słodko i zawsze rozpoczyna w ten sposób dzień. Wolny czas spędza aktywnie na świeżym powietrzu lub na siłowni, więc może sobie pozwolić na odrobinę gastronomicznego szaleństwa o poranku. Ulubionym daniem Martyny jest makaron ze szpinakiem i kurczakiem, co doskonale oddaje jej gust i zamiłowanie do dań o harmonijnych smakach, które w dodatku są zdrowe i świetnie wpasowują się w jej styl życia.
Zapytana o ulubiony koktajl, bez zawahania odpowiada - Tequila Sunrise! Według Martyny to doskonały drink niezależnie od okazji, a sama lubi się nim delektować w trakcie spotkań ze znajomymi.
Po intensywnym dniu, kiedy spełnia się zawodowo jako Kierowniczka w Restauracji Rynek, relaksuje się w domowym zaciszu przy dźwiękach ulubionej muzyki lub podczas wspólnych wyjść z przyjaciółmi.
Kamil Spławski
Poznajcie Kamila!
Kamil jest zapalonym hotelarzem i gastronomem, ale mimo intensywności pracy znajduje też czas na realizację swojej pasji - odkrywanie, zwiedzanie i poznawanie kultury nowych miejsc. Nie stroni również od ruchu; bardzo lubi pływanie, które, jak mówi, „świetnie odpręża i relaksuje".
Jak przystało na pracownika restauracji ma oczywiście ulubioną potrawę, którą w dodatku potrafi przygotować z zamkniętymi oczami. Nie sposób nie wspomnieć, jak często powtarza, że Carbonara ze śmietaną to nie Carbonara - bo to właśnie o tym daniu mowa! Wieczorami natomiast lubi zrelaksować się ze szklaneczką whisky sour, oglądając kryminały w formie seriali czy filmów.
Kamil to dusza towarzystwa, który ceni chwile spędzone z przyjaciółmi. Spotkania dla niego to nie tylko ciekawe rozmowy, ale też dużo uśmiechów i radości. Sam o sobie mówi, że jest entuzjastą życia.